D1e l2achende b6ijenkast2

Bij vriendelijk imkeren


V1arroami6j6tbestr2i6j6di6ng3

Meestal gaat men de Varroamijt te lijf met chemische producten of met verdamping van oxaalzuur of het inbrengen van mierenzuur. Er bestaat ook nog de biotechnische methode, namelijk het uitsnijden van darrenbroed. Deze methode is in mijn ogen volledig in strijd met het leven binnenin de bijenkast.


Als ik dan zie wat de imker moet doen om zichzelf te beschermen tegen de nadelige gevolgen van het gebruik van deze producten (pak, handschoenen, bril, masker enz. ) dan vraag ik me af wat het gevolg is voor de bijen en de honing. Zij hebben geen bescherming tegen deze middelen en een zeer gevoelig en complex ademhalingssysteem.

Het is een feit dat men de Varroa moet bestrijden anders zal het uitdraaien op een nog grotere ramp voor de bijen en het kan ook anders.


De Varroamijt is heel goed te bestrijden op een natuurlijke -en bijvriendelijke manier door het inzetten van een inheemse roofmijt: de Strateolealaps Scimitus. 

Als je deze manier efficiënt wilt toepassen verdiept u zich dan eerst in het leven van zowel de roofmijt als de Varroamijt.


de varroamijt

Wat is een Roofmijt?

De Stratiolaelaps Scimitus is een bodemroofmijt . Deze roofmijt richt zich op een breed scala aan insecten en wordt veel toegepast in de tuinbouw en is ook bruikbaar als natuurlijke vijand van de Varroamijt. De volwassen Stratiolaelaps Scimitus is een lichtbruin-beige roofmijt en ca. 0,8 - 1 mm groot, de roofmijt is in alle stadia van zijn leven ongeveer hetzelfde qua uiterlijk. De nimfen (de jonge roofmijt) zijn wit van kleur. Deze roofmijt komt in grote delen van Europa van nature voor en is een bodemroofmijt. Dit betekend dat hij leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door en over de bodem bewegen. Deze roofmijt voelt zich thuis in vochtige grond, dat van belang is voor een goede ontwikkeling en bestrijding. De Stratiolaelaps Scimitus gedijt het beste bij een bodemvochtigheid van zo'n 30% waar hij vocht op kan nemen door de haartje op zijn rug. 


Meer informatie over deze mijt vindt u op de website van  Biobestrijding

L1evens2cyc3lus va6n d3e Roof2mijt6

Een volwassen roofmijt leeft gemiddeld 6 weken en is actief bij temperaturen van 10 °C tot 30°C. Een populatie van deze roofmijt bestaat uit zowel mannetjes als vrouwtjes. Als er voldoende te eten is leggen de vrouwtjes veelvuldig eitjes, de eitjes zijn ovaalvormig. De eieren komen binnen 2-3 dagen uit en de jonge roofmijt nimfen zijn geboren. De nimfen ontwikkelen zich in ongeveer 5 tot 6 dagen tot een volwassen roofmijt. De jonge nimfen zijn direct na hun geboorte felle roofdieren die eieren en kleine larven van diverse insecten consumeren. Een volwassen Stratiolaelaps Scimitus kan tussen de 5 en 15 prooien per dag consumeren.B1es6tel2 de6 j3uiste R1oof6mijt3!

Het is belangrijk dat je voor de bestrijding van de varroamijt de juiste roofmijt bestelt.

Bij het bedrijf biobestrijding kun je de roofmijt bestellen en op hun website vindt je ook nog een schat aan informatie over bio bestrijding.

Door te klikken op de onderstaande link kan je een film bekijken over de Varroa mijt.

Design by Virtual Annuska © 2020

This website makes use of cookies. Please see our privacy policy for details.

OK