15/12/2020

Veel imkers, zowel klassieke als natuurlijke imkers, hebben nu te maken met het verlies van hun volken.

Als eerste reden horen wij heel veel dat het aan de Varroa ligt. Dit kan het geval zijn in kasten die niet of slecht behandeld zijn geweest. 


De grootste oorzaak, in onze ogen, is ons steeds warmer wordend klimaat.

In de afgelopen maanden is het heel warm geweest en in veel gevallen bijna lente temperaturen. Dit zorgt ervoor dat de koningin eitjes blijft leggen in een kast die daar nog steeds warm genoeg voor is, zo’n 25 tot 28 graden Celsius.

De larven moeten wel gewoon eten krijgen en zij eten veel.
Een larve heeft ongeveer dit nodig om een jonge bij te worden:

0,100 gr honing

0,025 gr bijenbrood (gefermenteerd stuifmeel dat in de cellen bewaard wordt).

Van ei tot jonge bij groeit het gewicht 1500 keer en voor een koninginnelarve zelfs 3000 keer.


Als de koningin steeds eitjes blijft leggen moeten er honderden larfjes gevoed worden en zijn de bijen heel snel door hun wintervoorraad heen omdat zij:Als je dit alles bij elkaar optelt dan kun je nagaan dat je volk snel verminderd. Er zal misschien nog genoeg honing in voorraad zijn om de winter door te komen, alleen niet genoeg bijen om de kast warm te houden en de larfjes te voeren, omdat de bijen door de kou onderweg sterven of zodanig verzwakken dat ze niet meer thuis kunnen komen en je kast sterft een stille dood. 

Het kan ook gebeuren dat je volk niet afzwakt en blijft groeien waardoor de voorraad opgegeten wordt en de bijen verhongeren.


Hoe kun je dit voorkomen?Bij imkers die de bijen op hun eigen voorraad laten overwinteren is het zeker aan te raden om toch Candipolline Gold en eventueel een suikerdeeg aan te bieden, zelfs als je denkt dat ze genoeg voorraad hebben.
Voorkomen is beter dan genezen (verliezen).


Als de bijen genoeg eten hebben zullen ze ook minder geneigd zijn om uit te vliegen en voedsel te zoeken, ze gaan dan alleen even naar buiten om te ontlasten.Hoe kun je je kast goed isoleren?


Wat je niet moet doen is je kast inpakken, je kunt de kasten wel afschermen van de wind door een scherm aan de achterkant en zijkant te plaatsen, op zeker 50 cm van de kast. Dit als je bijen niet in een bijenhal staan.


Belangrijkste is om onder het dak te isoleren en dit met een vocht absorberende materie, ideaal is houtwolmatten, heb je dat niet, gebruik dan stro, dweilen, houtkrullen of schapenwol.


Heel belangrijk is dat er boven de isolatie een luchtstroom is, zodat ventilatie het overtollige vocht kan verdampen.

Facebook

Design by Virtual Annuska © 2020

Algemene Voorwaarden |  Privacy beleid 

Facebook

Design by Virtual Annuska © 2020

Algemene Voorwaarden |  Privacy beleid