Redirection to the english version of "de lachende bijenkast" website

Veelgestelde vragen

Wat kan ik vragen voor een pot honing?

Wanneer zet je een volkje over naar een Warré kast? 

Welke voeding bijgeven als de bijtjes bouwen in de voederkamer?

Wie ben ik?

Mijn naam is Geert Steelant.


Ik heb van kindsaf al een passie voor natuur. Ook in mijn beroepsleven, meer dan 40 jaar, werkte ik altijd in de natuur met veel passies in zeer uiteenlopende activiteiten, in verschillende branches. Gedurende 10 jaar woonde en werkte ik als tuinman op een kasteeldomein in Frankrijk, een echt bijenland.


Daar ontmoette ik Antoine, een imker afkomstig uit een oude imkersfamilie met een traditie sinds 1851. Antoine beheerde meer dan 200 bijenkasten op zijn landgoed. Op een dag zei ik tegen Antoine: “ Ik zou graag het beroep van imker willen leren.” Zijn antwoord was simpel, maar raak: “Imker zijn is geen baan, maar een passie.” Antoine leefde en dacht als een bij. Hij was een pure Warré imker, met een enorm respect voor de bij en haar levenswijze. Via Antoine leerde ik alles over bijen en het imkeren op een eenvoudige en vooral bij-vriendelijke manier.


Na een decennium in Frankrijk, keerde ik terug naar België met mooie herinneringen en een schat aan kennis over bijen en Warré. Door gebrek aan plaats en tijd, bleef het imkeren echter een tijdlang achter gesloten deuren zitten. In 2014 kreeg ik een herseninfarct en na een lange revalidatie, startte ik opnieuw met imkeren op de manier die Antoine mij heeft meegegeven. Omdat het slecht gaat met onze bijen, wil ik iets betekenen in de imkerwereld en wil ik mijn  kennis doorgeven aan de jongere generaties. 

Warré kasten

Welke bijenkast kiezen?


Mijn persoonlijke keuze om bij-vriendelijk te imkeren gaat uit naar de Warré kast en dit om verschillende reden.

L'abbé Éloi François Émile Warré (9 mars 1867 à Grébault-Mesnil - Tours le 20 avril 1951) heeft een grote maar eenvoudige studie gemaakt over hoe de bijen zich in het wild gedroegen.

Hij heeft 350 verschillende kasten gemaakt en daaruit is de Warré-kast geboren omdat volgens zijn bevindingen de bijen zich het best gedroegen in die kast. 

De kast is klein en heeft slecht een binnen maat van 30 cmx30 cm de hoogte per bak is 21 cm de dikte is 2.5 cm. Er bevinden zich 8 kaders per bak. 

De originele Warré kast had geen koninginnen-rooster en ook geen Varroa-rooster.

Ik heb de kast wat aangepast (dat is in het verleden al meermaals gebeurt door anderen) om op een bij-vriendelijke manier te imkeren zoals ik het zie. Je kan natuurlijk gelijk welke andere kast gebruiken om natuurlijk te imkeren, maar zoals ik al zei heeft het type Warré mijn voorkeur.

Het werken met een Warré-kast heeft toch meerdere verschillen dan bv. imkeren met Simplex.

Tekeningen van Warré kasten

Er zijn heel wat tekeningen te vinden op het internet van Warré-kasten. 

Alleerst natuurlijk de link naar de uitvinder van de Warré-kast L’abbé Éloi François Émile Warré.

Hij heeft hierover een boek geschreven. Het boek is in het engels hier te downloaden.

De tekeningen kunt u hier downloaden.






Het imkeren in deze kasten is al op veel manieren beschreven.

In eerste instantie werden de kasten altijd vergroot door bakken van onderaan toe te voegen, want men gaat ervan uit dat bijen van boven naar beneden bouwen en dat is zeker waar!.

Er was geen koninginnenrooster aanwezig en geen Varroarooster.

De bijen komen binnen op een vaste bodem via een klein vlieggat. In iedere bak zitten 8 toplatten met een wasaanzet. 

De bijen beginnen daar hun raat aan te bouwen zoals zij het willen.

Lezingen / Voordrachten

Verzoeken om lezingen of voordrachten te geven komen weer langzaam op gang. De lezingen worden gegeven met inachtneming van de Covid-19 regels die op dat moment gelden. Komen er wijzigingen in deze Covid-regels waardoor de lezingen niet door kunnen gaan, zullen wij dit gelijk op de website vermelden. 

2020

6 okt

Poserende honingbij

De voordracht vindt plaats op 6 oktober 2020 om 20.00 uur in Bonheiden. Wilt u bij deze lezing aanwezig zijn dan kunt een e-mail sturen naar Paula via e-mailadres paula.d(at)telenet.be


2020

11 okt

Poserende honingbij

Op 11 oktober 2020 geeft Geert een voordracht op een conferentie in Brussel. U kunt zich voor deze lezing niet meer aanmelden. Er is reeds een wachtlijst voor meerdere voordrachten. Wij laten het via de website of Facebook weten wanneer er weer eentje gepland staat.